PO-stani glas miru! (2018)

Že tretje leto zapored se je v Postojni odvil mozaik dogodkov in aktivnosti  PO-stoj na živi ulici z mladimi, ki je v letu 2018 potekal pod sloganom PO-stani glas miru. Organizatorji  Občina Postojna, Unicefovo otrokom prijazno mesto, in Boreo, stičišče nevladnih organizacij Notranjko-kraške regije,  so vnovič pripravili več raznolikih dejavnosti  za otroke in mladino, ki so se odvijale v aprilu in maju.

Povezava na videoposnetek: Postoj na živi ulici z mladimi 2018 


Občina Postojna se je s prejemom naziva Unicefovo otrokom prijazno mesto zavezala, da bo v svoje načrte vključevala tudi potrebe in želje otrok in mladostnikov ter zagotovila kar najbolj ugodne razmere za njihov vsestranski razvoj. K tej zavezi v sodelovanju z Boreom vsako leto prispeva z organizacijo mozaika dogodkov in aktivnosti združenih pod imenom POstoj na živi ulici, v katere je vključena večina javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, različne nevladne organizacije in drugi sodelujoči.

Dogajanje v letu 2018 je v ospredje postavilo "mir", ki je povezoval vse načrtovane dogodke in aktivnosti.

Prva v nizu dogodkov je bila delavnica o nenasilni komunikaciji (6.4.), na kateri so postojnski osnovnošolci in dijaki z mentorico Majo Modrijan ustvarjali umetniške elemente za inštalacijo, ki je bila postavljena na več lokacijah v mestu (13.4.) in je bila tudi del mednarodnega projekta Mladi za mir. Izvedli so že 4. sejo otroškega občinskega sveta (16.4.), na kateri so se z županom Občine Postojna srečali predstavnikih vseh šolskih parlamentov v občini.  Ideja je bila, da se mladim ponudi možnost izražanja njihovih mnenj in jih vzgaja v aktivne državljane. Življenjske zgodbe so bile v ospredju tudi na literarnem večeru z vsestranskim kulturnim ustvarjalcem Andrejem Rozmanom Rozo (17.4.), zgodbe o mestu pa so bile del dogodka Postojna skozi oči mladih (18.4.). Šlo je za turistično vodenje  po mestu, ki so ga izvedli osnovnošolci obeh osnovnih šol. Slednji so ustvarjali tudi na dogodku Pisma prijateljstva in miru na Titovem trgu (20.4.). Postojna se je namreč v letu 2018 pobratila s Supetrom na Braču, mladi Postojnčani pa so svojim vrstnikom na otoku napisali pismo s pozdravi in ga predali županji Supetarja, ki se je udeležila tudi osrednje prireditve "PO-stani glas miru" (26.4.) Kako vrednote trajnostnega razvoja prenesti v lokalno okolje pa je bila glavna tema letošnje delavnice "Globalni trajnostni cilji v lokalnem okolju" (7.5). S pričetkom sončnih dni smo naše dogodke preselili na prosto. V parku Srednje gozdarske in lesarske šole je za najmlajše potekal Mini festival pripovedništva (10.5.) na temo miru, v parku pred Pošto pa je Medobčinsko društvo prijateljev mladine PO-PI praznovalo rojstni dan z animacijsko-zabavnim popoldnevom PO-pihajmo svečke skupaj (12.5.). V Knjižnici Bena Zupančiča je bil predstavljen Lokalni program mladine za Občino Postojna na dogodku Mladim dajemo veter v njihova jadra (14. 5.). Po predstavitvi se je odvil dogodek Povezujemo z modo - preprosto, profesionalno in prostovoljno s predstavitvijo in tržnico modne kolekcije, ki je bil rezultat osebnega projekta EVS prostovoljke Paole iz Italije v sodelovanju z Dnevnim centrom ŠENT. Naš mozaik dogajanja je bil popolen ob zaključnem dogodku  PO-magam jaz, Po-magaš ti (15.5.) v Tic Galeriji, ki je bil namenjen medijem ter javnosti. 

Podrobnejši opis zgoraj omenjenih dogodkov ter vseh ostalih poiščite pod zavihkom "dogodki".

 

Medijski sponzor, ki nas je podpiral, so Notranjsko-primorske novice, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.