Kids takeover ob Svetovnem dnevu otroka

Ob svetovnem dnevu otroka – 20. novembra obeležujemo svetovni dan otrok. Na pobudo UNICEF-a so otroci prevzeli vodenje Slovenije za en dan in zavzeli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi. Želijo si, da bi bil njihov glas slišan in večkrat upoštevan.

Po besedah Unicefa je  Slovenija danes dobila »nove« voditelje. Otroci so za en dan prevzeli vlogo predsednika RS, predsednika Vlade RS in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Iz vrst najmlajših smo dobili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter (na družbenih omrežjih) ministra za izobraževanje, znanost in šport ter župane enajstih občin – v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Domžalah, Postojni, Ptuju, Kidričevem, Trbovljah, Radljah ob Dravi, Lukovici ter Zagorju ob Savi so ključe mesta danes prevzeli otroci.

Otroci se bodo znašli tudi v vlogi sovoditeljev informativnih oddaj v medijih, zasedli direktorske stolčke v gospodarstvu - v družbi Prva osebna zavarovalnica, v podjetju za raziskovanje trga in medijev Mediana, v oglaševalski agenciji Grey Ljubljana in drugih, v kulturi, in sicer v Slovenskem etnografskem muzeju. Zavzeli so številna družbena omrežja, med drugim priljubljenega košarkarja Boštjana Bokija Nachbarja ter stand up komika in pisca Boštjana Gorenca Pižame. Številne šole po Sloveniji so danes dobile »nove« ravnatelje in učitelje, »novega« direktorja je za en dan dobil tudi UNICEF Slovenija, pobudnik aktivnosti v Sloveniji. Pri prevzemu novih vlog je sodelovalo več kot 150 otrok v Sloveniji.

Otroci so se v novih vlogah odlično znašli in skupaj s svojim predhodnikom sprejeli pomembne zaveze v korist otrok. Te so predstavili na novinarski konferenci v Predsedniški palači.
• Predsednik RS je sprejel zavezo, da bo še naprej veliko časa in pozornosti namenil prav mladi generaciji in omogočil, da bo glas otrok in mladostnikov še bolj slišan. Iz raziskave UNICEF-a je razvidno, da le sedem odstotkov otrok meni, da politični voditelji dovolj prisluhnejo njihovim zahtevam, pričakovanjem, upanjem in strahovom. Najbolj osupljiv podatek raziskave je po predsednikom mnenju ta, da se kar dve tretjini (2/3) otrok boji, da bo v prihodnosti izbruhnila voljna. Zato je predsednik republike še bolj zavezan temu, da si v sodelovanju z drugimi političnimi voditelji prizadeva za mir in varnost, da bodo lahko naši otroci odraščali v svobodnem duhu in sledili svojim sanjam z odprtim srcem.

• Predsednik Vlade RS in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta sprejela zavezo, da bosta tudi v prihodnje delovala kot zagovornika otrok in med političnimi odločevalci pomagala krepiti zavedanje o pomembnosti sprejemanja odločitev, ki krepijo kakovost življenja otrok. Podpirala bosta udejanjanje ukrepov Agende 2030, s katero se je Slovenija zavezala, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšala število otrok, ki živijo pod pragom revščine.

Predsednik državnega zbora je sprejel zavezo, da bo v okviru zakonodajne veje oblasti spodbujal odločitve v korist otrok. Zato bo podpiral oblikovanje parlamentarne nad-strankarske skupine za otroke, ki bi jo sestavljali poslanci različnih političnih strank in bi s svojim delovanjem pripomogli k postavljanju otrok visoko na zakonodajno agendo.

Na ta pomemben dan so otroci razkrili tudi svoje želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi. Predstavili so ključne ugotovitve raziskave UNICEF-a Slovenije in Mediane, ki je merila zadovoljstvo otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. 

V občini Postojna najbolj odmeva predaja funkcije župana Igorja Marentiča, ki je letos svoje mesto predal mlademu osnovnošolcu Maksu Maroltu. Le ta je izbral tudi svoje najbližje pomočnike, podžupana Polono Boštjančič in Maksa Sušo, za objave na socialnih omrežjih pa je skrbel Nal Stegel, junior predstavnik za javnost. S svojo delegacijo, ki sta jo sestavljala tudi dva podžupana in predstavnik za javnost, so se odpravili na službeni obisk po občini. Obiskali so novi gasilsko-reševalni center, vojašnico barona Čehovina, nov nogometni stadion, delovišče novega kolesarskega poligona in prenovljeno vodarno Korotan. »Tudi otroci smo del občine Postojna in si želimo, da skupaj naredimo tako, da bo vsem prav,« je bil odločen junior župan Maks, ko je z odraslimi predstavniki delil svoje poglede o prihodnosti v občini Postojna.   

 

https://youtu.be/lE5nC6YWm0U

Svetovni dan otrok | UNICEF Slovenija #Kidstakeover