Torbarke in torbarji 2017

V sodelovanju z Unicefom Slovenije in klubom upokojenih učiteljic in vzgojiteljic v občini Postojna smo snovali serijo punčk iz cunj, ki veljajo za svetovno znani simbol te organizacije in poosebljajo toplino, ki jo zaradi pomoči ljudi, ki podpirajo Unicefove pobude, vsaj občasno lahko občutijo številni depriviligirani otroci po vsem svetu.
Punčke iz cunj, ki jih lahko posvojimo v zameno za donacijo, so doslej nastale po zamisli najrazličnejših ustvarjalcev, od svetovno znanih modnih oblikovalcev, do mojstric domače obrti.
Še nikoli pa se niso razvile po posebni, inovativni zamisli iz Postojne. Ta svetovno znani projekt smo dopolnili z našo idejo. Ta se je naslanjala na dvoje: legendo o junaštvu pastirčka Jakoba in zmaju iz Postojnske jame ter moto lanskega niza prireditev za otroke, prijateljstva.
K soustvarjanju postojnske punčke iz cunj smo povabili oblikovalko tekstilij Matejo Premrl, ki je bdela nad izvedbo idej, ki so jih v svoje risbe ujeli otroci postojnskega vrtca. Njihove podobe najboljšega prijatelja (osebe) so osnove za punčko in fantka iz cunj, ki sta nadgradila tradicijo Unicefovih punčk iz cunj ter za vedno simbolizirala vrednoto prijateljstva, temeljni gradnik nepremagljive človeške verige.
Otroke predšolskih skupin in prvih razredov so vzgojiteljice oz. učiteljice nagovorile z zgodbico o tem, kako pomembno je v življenju imeti prijatelja in jih povabile k ustvarjanju risbic njihovih najboljših prijateljev. Posebna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki organizatorja natečaja, Borea, ter Društva prijateljev mladine in članic Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka, je med vsemi risbami otrok izbrala dve risbi iz vsake skupine/razreda, eno z motivom punčke, drugo z motivom fantka in na tej osnovi izdelala serijo prijateljskih parov iz cunj. Članice Kluba so izdelale klasične Unicefove punčke, ki so predstavljale pastirice, članice DPM Postojna in Pivka pa punčke, ki so jih narisali otroci iz Vrtca Postojna. 
Prijatelje iz cunj smo javnosti prvič predstavili na slovesnosti v petek, 12. maja 2017, v postojnskem Kulturnem domu. 
Nastanek punčke in fantka iz cunj smo spremljali tudi s kamero in posneli kratek film, ki je s pomočjo Unicefovih komunikacijskih kanalov zaokrožil po svetu in vanj ponesel ime ustvarjalnih postojnskih otrok in vrednote, ki jo utelešajo igračke, zasnovane po njihovi ideji – prijateljstva.

Fotogalerija: Torbarke in torbarji


  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_123843jpg.jpg
  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_123913jpg.jpg
  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_124132jpg.jpg
  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_124055jpg.jpg
  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_124038jpg.jpg
  • Torbarke in torbarji: torbarke_in_torbarji20170511_123858jpg.jpg