PO-stani moj prijatelj (2017)

Niz prireditev PO-stani moj prijatelj se je odvil med 10.5. in 23.5, ko smo v Postojni znova gostili zanimive ustvarjalce, odpirali aktualne teme in gradili otrokom in mladostnikom naklonjeno okolje, ob tem pa širili zavest o tem, da lahko k boljšemu svetu prispeva vsakdo od nas. V sodelovanju z Unicefom Slovenije smo zasnovali posebno serijo punčk iz cunj, ki veljajo za svetovno znani simbol te organizacije in poosebljajo toplino, ki jo zaradi pomoči ljudi, ki podpirajo Unicefove pobude, vsaj občasno lahko občutijo številni depriviligirani otroci po vsem svetu.

Prvi del projekta PO-stoj na živi ulici z mladimi se je začel 10.5.2017  kjer se je v knjižnici Bena Zupančiča odvijal pogovorni večer z Boštjanom Gorencem Pižamo. V sklopu večera , ki ga je vodila Dragana Čolić so se lahko obiskovalci zabavali ob  predstavitvi sLOLvenskih klasikov, ob katerih je marsikdo moral pobrskati po spominu o slovenski književnosti in njihovih avtorjih.

Naslednji dan, pa so "politično" besedo prevzeli mladi otroški občinski svetniki z otroško županjo in podžupanjama na čelu. Gostje so bili tudi župan in direktorica občinske uprave, novinarji in ostala zainteresirana javnost.

Osrednji dogodek pa se je  odvijal 12.5.2017, ko smo v dvorani Kulturnega doma Postojna slavnostno razglasili NAJ mladega prostovoljca in prostovoljko v kategoriji do 19. let. Naj prostovoljec in prostovoljka sta: Gašper Leskovec in Katarina Černač, v kategoriji od 20. do 29. let pa Nino Miklavec.Letos prvič smo podelili nagrade za naj prostovoljski razred, ki sta ga na osnovnošolski ravni prejela: 8.A razred OŠ Antona Globočnika in 3. ZZT SGLŠ na srednješolski ravni.

Da pa je slavnostna prireditev dobila svoj pravi pomen, je Unicefova junior ambasadorka Arja Ela Hvala izročila ček direktorju Unicefa. Otroci vseh šol v občini Postojna so namreč v okviru akcije Cent na cent vodnjak zbirali cente in skupaj jim je uspelo zbrati 928,28 €. Celoten znesek pa so podarili za izradnjo 2 vodnjakov v državi Čad. Prireditev so obogatili nastopi otrok in mladih iz šol in Vrtcev v občini Postojna. Da pa je bila scena popolna so poskrbeli varovanci VDC Postojna.

V soboto, 13.5.2017 pa so otroci svoje možgančke urili v zlaganju vedno zanimivih in aktualnih LEGO kock. Spoznavali so osnove robotike in programiranja, ki so jih prenašali na svoje stvaritve.

Torek, 16.5.2017 je bil namenjen druženju v parku SGLŠ, kjer smo lahko spoznavali različne kulture skozi kulinarične dobrote in glasbo. Pozno popoldne pa smo se v avli SGLŠ družili z maratonko, ki je premagala sebe in Everest med drugim pa tudi Slovenko leta 2016 Andrejo Sterle Podobnik ter "mamo" Botrstva in sekretarko ZPM Moste Polje Anito Ogulin. Skupaj z njima smo se pogovarjali o življenju, stiskah otrok, o pomoči in omogočanju, da naši otroci dosežejo svoje sanje. Takoj naslednji dan pa smo nadaljevali na to temo, saj je Andreja v našo regijo pospremila Andreja Težaka Teškya (ambasadorja Botrstva), ki je v sklopu projekta Standup maratonec  med 11. in 20. majem 2017 pretekel 500 km in obiskal 30 slovenskih mest.Med drugim tudi Postojno.

19.5. smo se na pot pod noge podali z učenkami - vodnicami iz OŠ Antona Globočnika, ki so nas popeljale po Postojni in nam pokazale čare Postojne. izvedeli smo marisikatero novo informacijo, ki jo tudi prebivalci občine niso poznali. Dekleta so se v svoji vlogi odlično izkazala.

Med 15.5. in 23.5. je TIC Galerija gostila unikatno razstavo Unicefovih punčk iz cunj DPM PO-PI in Kluba upokojenih v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka. Potekala je tiha dražba, na kateri so obiskovalci si razstavo lahko ogledali, hkrati pa tudi dražili. Vse punčke iz cunj so dobile svoje nove lastnike. Izkupiček pa bo šel v humanitarne namene.

Češnjo na vrh smetane pa so dali velemojstri tekstopisja: Tone Kregar, Tokac in Drago Mislej - Mef, ki so skozi pogovorno glasbeni večer razkrivali kako nastajajo največji in legendarni hiti, ki si jih tako zelo radi prepevamo.

Namen dogodka je bil dokazati, da PO-vezani otroci in mladi zmorejo VEČ, njihove dejavnosti pa naredijo našo skupnost ŽIVO!

Projekt je financirala Občina Postojna.